logga5 röd                                                  - för nöjes skull


Bo Swenson Allén

Bo Swensons Allé visas när nya kulturhuset invigs.

Nytt kulturhus klart i Tomelilla

 

KULTURHUS. På lördag invigs Tomelilla Kulturhus som efter en omfattande renovering och tillbyggnad nu står klart att tas i bruk. Verksamheterna med bibliotek, konsthall, bildkonstskola och jazzarkiv har fått anpassade och ljusa lokaler. Jazzarkivet huserar numera i en egen lokal i kulturhuset och kommer att ha öppet samma tider som övriga verksamheter. Förutom den ordinarie verksamhet som konsthallen bedriver, visas på nedre plan delar av Stiftelsen Tomelillas konstsamling. Invigningen på lördag blir med mycket musik och det ryktas om magiska inslag. 080609

Program

Kl. 11.00 Tomelilla Musikskola Kl. 11.15 Kristina Jönsson kommunalråd Kl. 11.25 Carina Molander Kl. 11.45 Kulturhuset öppnar Kl. 12.00 Äpplet i Lomman Kl. 12.45 Beate Sydhoff presenterar utställningen med Bo Swenson Kl. 13.45 Kammarmusikduon Anna Norberg och Johan Ekman Kl. 14.45 Ola Magic Nilsson Kl. 15.45 Emiritus Jazz Qvintet Kl. 16.30 The Recon Kl. 17.00 Kulturhuset stänger.


 

Plastig nostalgiutställning

 

En av landets främsta plastkännare ställer ut sin samling i Helsingborg.

 

PLASTSAMLING. Sedan en dryg månad tillbaka har historien om hur plasten erövrade vår vardag berättats på Dunkers kulturhus. Nostalgiutställningen Plastic fantastic! visar hur konsumenterna långsamt lärde sig vad plast är och om hur tillverkarna lärde sig använda rätt slags plast.

 

Bortkastade kulturföremål

I centrum står de nära bruksföremålen; tillbringare, hinkar, äggkoppar, muggar, termosar, vattenkannor, baljor, diskborstar och mattpiskare. Och med utställningen vill man att föremålen ska berätta om en tidsanda, normer, värderingar och ideal. Bruksföremålen i plast tillverkades i stora upplagor och behandlades som slit- och slängvaror. Därför finns det inte så mycket kvar av de gamla plastföremålen. Men i samarbete med plast- och konstkännaren tillika samlaren Thomas Lindblad, visar Dunkers grejorna som funnits i alla svenska hem, ett kulturarv som faktsikt håller på att försvinna. Utställningen utgår från Lindblads unika samling, med cirka 5 000 plastföremål från Sverige och Danmark från tiden 1945–1975. I utställningen som pågår fram till den 21 september belyses både historik och fakta om produkter – allt i jakten på ”Plastens själ”. På torsdagskvällar och lördagseftermiddagar visas utställningen med guide. I sommar finns också tre separata barnvagnsvisningar på förmiddagen. 080603

 

 

Känns den igen? Plasttermosen från tidigt 70-tal är tillverkad av June.

FOTO: LENA WILHELMSSON

Grön termos, tillverkad av June, tidigt 70-tal.

 

Astrind Lindgrens Näs

FOTO: ASTRID L. NÄS

Tavlorna på Astrids väggar

 

Nästa fredag öppnar en unik utställning med Astrid Lindgrens tavlor från hennes hem på Dalagatan i Stockholm. Det är första gången allmänheten får se hennes nästan 100 tavlor som utgörs av en brokig och spännande samling konst av olika ursprung.

 

TAVLOR. En ikontavla som Astrid Lindgren fick i gåva av den ryske regeringschefen Rysjkov samsas med Chagalls ”Le faisan”, en avskedsgåva från Rabén och Sjögren. Naturligtvis omgav sig författarinnan också med flera originalillustrationer till hennes böcker, i utställningen blandas dessa med grafik, småländska landskapsmålningar och karikatyrteckningar. Astrid Lindgren flyttade till Dalagatan 46 tillsammans med sin man Sture och de två barnen Lasse och Karin 1941. Det var en modern, stor och ljus lägenhet med utsikt över Vasaparken.

Ingen vanlig konstsamlare

Denna lägenhet blev Astrid Lindgrens hem för resten av hennes liv. Det var där som hon berättade om Pippi Långstrump för dottern Karin för första gången och det var där som hon skrev ner många av sina berättelser.I hemmet hängde tavlor som hon själv tyckte om. Astrid Lindgren var ingen konstsamlare i vanlig mening, på väggen hängde hon tavlor som hon fått i gåva eller verk hon själv hade blivit förtjust i.

 

Sagomotiv och porträtt

Bland de 96 motiven som visas i utställningen på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby syns flera illustrationer av Ilon Wikland till böckerna om barnen i Bullerbyn, Karlsson på taket, Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta, och Sunnanäng. Också Björn Bergs illustrationer till Emil-böckerna samt Ingrid Vang Nymans Pippi-illustrationer finns med. I övrigt visas konstverk av bland andra Sven Ljungberg, Sven X-et Erixson, Albert Engström, Ewert Karlsson (EWK), Hans Arnold, Vida Juse, Greta P:son Digman och Claes Bäckström. Bland kuriosaverken finns ett unikt blyertsporträtt av Astrid Lindgren från 1927, ritat av hennes inackorderingstant Stina Bohlin på Kaptensgatan i Stockholm. En tuschteckning från 1895, gjord av Madickens pappa Erik Ingeström i Vimmerby, hör också till rariteterna som visas hela sommaren. 080602

 

”Pippi till häst” av Ingrid Vang Nyman, var inte så förvånande en av tavlorna på Astrid Lindgrens väggar. FOTO: JACOB FORSELL

Pippi Långstrump, ritad av Ingrid Vang Nyman.


Linda Tolind

Bilar i konsten och konst på bilar

 

BILKONST. I helgen invigdes de utställningar som är tänkt att få bilintresserade till Länsmuseet i Halmstad. I sommar visar man en retrospektiv utställning av Ulf Wahlberg, en av de senare decenniernas stora målare i Sverige. Hans motivvärld har stor spännvidd och i utställningen visas hans långa konstnärskap upp med landskap, abstrakt konst och uppmärksammade bilmålningar.

 

Motivlackeringen också konst

Parallellt med Wahlberg uppmärksammas helt andra konstnärer, motivlackerarna, vars verk man bland annat ser på bilar och hjälmar. Eftersom dessa sällan visas på museum är det dags nu.I utställningen Motivlack presenteras Lasse, Lars-Göran Mehtola samt Flickan, Linda Tolind, två välkända namn inom motivlacks- och

 

Linda ”Flickan” Tolind.

Ulf Wahlberg

Ulf Wahlberg målar bilar vid macken.

FOTO: JONAS WAHLBERG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

motorkretsar. Båda utställningarna pågår fram till den 24 augusti. 080527


 

Wessmans exotiska landskap

 

Monet-influerade Björn Wessman ställer ut Ljusets väg i Sydsverige.

 

 

SYDFRANSKT. Väntar en resa till Öland i sommar? Då gäller det att passa på att se Björn Wessmans målningar som tar vid när Ulrica Hydman-Vallien och Bertil Valliens utställning avslutas på söndag. Under åren har Wessman rönt stora framgångar under utställningar både i Sverige, Danmark och Frankrike. – Det är med glädje vi visar det allra senaste måleriet med utställningen Ljusets väg. Förlagorna och inspirationen är tydligt hämtat från det sydfranska landskapet, dit han årligen återkommit de senaste 30 åren, säger Börge Kamras föreståndare för Vida konsthall knappt en mil söder om Borgholm.

 

Kan botaniken...

Han menar att Björn Wessman, som likt en botaniker studerat floran i södern, gör honom fri i tolkningen av de landskap han gestaltar. Platserna är egentligen inte av betydelse för honom, utan det är att ständigt söka efter nya ljus- och skuggspel som är utmaningen för honom. I Wessmans målningar avbildas söderns frodighet och heta ljus i ett växt- och färgcrescendo som vi skandinaver är ovana att se i konsten. Att naturens strukturer är i ständig föränderlighet är något betraktaren, nästan fysiskt, får uppleva i denna utställning.

 

...svårare med ljuset

Att han alltid influerats av franska storheter som Courbet, Monet, Gaugain, Matisse och Bonnard är inget han hymlar med.

   Att hitta ljusets väg tycks ta en mansålder, kommenterar Björn Wessman som samma år efter magisterexamen 1981 på Kungliga Konsthögskolan sedan debuterade på Galleri Engström i Stockholm. Hans måleri har visats på Vida museum förut, men också på Krognoshuset i Lund, Karlshamns Konsthall och Fondation du Pioch Pelat i franska Montpellier. Björn Wessman är bland annat representerad på Moderna Museet och konstmuseerna i Göteborg, Malmö, Örebro, Norrköping, Kristianstad och Linköping samt i Jubileumsrummet på Kungliga Slottet i Stockholm. 080515

 

 

Vida Museum på Öland.

Från Kalmar är det cirka två mil till Vida Museum på Öland, där Wessmans målningar visas från och med nästa helg fram till den 22 juni.

FOTO: BÖRGE KAMRAS

isson.

I Pont des Poisson har Björn Wessman hittat ljusets väg.

 

Björn Wessmans Chemin des Pecheurs.

Chemin des Pecheurs i olja av Björn Wessman.

 

Chemin d'Isidor

Björn Wessman har fastnat för botaniken i Chemin d'Isidor.

 

The Hamsterwheel

Hamsterhjul tillåter gnagare att springa även då deras utrymme är begränsat. Rörelse bara för rörelsens egen skull. Rörelse på grund av behovet av att röra sig – till exempel som vi människor gör på gymmet.

FOTO: GELITIN/URS FISCHER

 

 

 

Medverkande konstnärer: John Bock, Jean-Marc Bustamante, Marcus Coates, Urs Fischer, Peter Fischli/David Weiss, Olivier Garbay, Gelitin, Douglas Gordon, Rachel Harrison, Georg Herold, Christian Jankowski, Mark Leckey, Erik van Lieshout, Sarah Lucas, Jonathan Monk, Maurizio Nannucci, Paola Pivi, Rudolf Polanszky, Anselm Reyle, José Ruiz Gonzalez, Tamuna Sirbiladze, Annika Ström, Una Szeemann, Piotr Uklanski, Hans Weigand, Franz West, Toby Ziegler, Ralf Ziervogel, David Zink Yi och Thomas Zipp.

 

Konstnärers karriärjakt skildras i hamsterhjul

 

   – The Hamsterwheel handlar verkligen om lek och spel. Den driver inte bara med konstscenen utan också med konstnärerna själva. Vi jäktar alla omkring i ett halsbrytande tempo men kommer ingenstans, säger Jean-Marc Bustamante som är en av de deltagande konstnärerna.

 

LIVSHJUL. The Hamsterwheel är ett utställningsprojekt initierat av den österrikiske konstnären Franz West och presenterades ursprungligen på Venedigbiennalen 2007. Utställningen som visas hela sommaren i Malmö konsthall omfattar ett trettiotal konstnärers målningar, skulpturer, installationer, filmer och textverk. The Hamsterwheel kan uppfattas som en lekfull kommentar till livets hjul och livet som konstnär. Ett hjul där vi kämpar för att komma framåt, att komma ifatt - som alltid tar oss framåt och samtidigt till slut ingenstans.

 

Möten mellan konstnärer

Utställningen försöker visa konst som turbulens och ställer frågan om konstens mening på prov. Bildkonsten utsätts i allt högre grad för tolkningshysteri och grupputställningar anordnas vanligtvis för att illustrera ett syfte eller belysa ett tema. Utställningen för samman konstnärer, vars verk är förenade på ett dunkelt vis. Är det tillfälligheter som fört dem samman? Gamla kompisnätverk? Sammanhang avslöjar sig, när konkreta livssituationer betraktas och förenar konstnärer från olika riktningar. Inget urval har gjorts. Konstnärer valde andra konstnärer, vänner, curatorer, efter bästa förstånd, nycker, förkärlek och diskretion, som de tyckte var lämpliga för den här utställningen. Möten mellan konstnärerna och deras verk är det viktigaste i The Hamsterwheel.

   Genom hela Franz Wests konstnärskap är publikens medverkan viktig och den uppmuntras att handskas och interagera med hans skulpturer. I The Hamsterwheel deltar West själv med skulpturalt arrangerade sittplatser som också driver med och motsäger hans egen titel – då själva sittandet och njutandet av de andra konstnärernas verk i utställningen är fjärran från den ändlösa rörelsen i The Hamsterwheel. 080513

 

Franz West. Cool Book # 10, 2007. Toby Ziegler. Pathetic Fallacy, 2007. Jean-Marc Bustamante. Lava II, 2006.

Han synliggör systemen som styr oss

 

Konstnären Magnus Thierfelder bygger med avloppsrör i Skärets konsthall.

SYSTEMKONST. Magnus Thierfelder har utvecklat verket The Great Arrangement, ett system av avloppsrör i grå plast som långsamt växer sig ut och in och upp igenom väggar, golv och tak i Skärets konsthall i nordvästra Skåne. Genom att använda sig av tydligt igenkännbara material eller objekt, som han sedan transformerar och gör till sina, lockar han in besökaren på osäker mark där vi tvingas förhålla oss till nya spelregler och visuella avtryck.

   – Jag vill att installationen ska fungera som en bild av ett system, ett arrangemang som letar sig in i konsthallen och som visar på en skör överenskommelse mellan system och människa, där jag eftersträvar en djupare, mer komplex förståelse för hur dessa samverkar med varandra, förklarar han.

 

Uttrycker med humor

Magnus Thierfelder arbetar med rummet i olika sammansättningar där fokus är de system som omger oss. Det kan handla om system som språk, dolda strukturer eller överenskommelser som styr oss i vår vardag och som i Thierfelders arbete plötsligt blir synliga. I sina teckningar och installationer kombinerar han en tydlig känsla för rummet med ett konceptuellt och grafiskt uttryck, samtidigt som gränsen mellan det abstrakta och det figurativa ofta blir utraderad. Helheten ter sig oöverblickbar och känslan av att förlora kontrollen blir påtaglig, inte sällan på ett humoristiskt eller stillsamt drastiskt sätt.

   Tillsammans med installationen i konsthallen visar Magnus Thierfelder en serie fotografiska bilder, som nu visas för första gången. I utställningen ingår också verket Fountain som visas utomhus.

   Magnus Thierfelder är utbildad på Konsthögskolan i Malmö och är representerad av Elastic Gallery, Malmö och Galerie von Bartha Contemporary, Basel (CH). Han har medverkat i en rad utställningar i Sverige och internationellt, bland annat Coleman Projects, London, Transmisson Gallery, Glasgow, Moderna Museet och nu senast i februari på Galleri Christina Wilson i Köpenhamn. Bland kommande utställningar kan nämnas en soloutställning på Galerie von Bartha Contemporary, Basel och representation på mässan i Basel med Elastic Gallery. I Sydsverige visas den här utställningen mellan den 17 maj och 13 juli. 080508

Konst om system av Magnus Thierfelder.

Fotografiska bilder som aldrig tidigare visats ställs ut i samband med The Great Arrangement som byggs upp i Skärets konsthall.

FOTO: MAGNUS THIERFELDER

 

 

 


Malmö-Dakar

 

Malmö konstmuseum till Senegal för internationell utställning.

 

AFRIKA. I höstas var två senegalesiska konstnärer, Ndary Lô och Piniang (Ibrahima Niang), i Malmö för att arbeta med samtidskonst tillsammans med två Malmöbaserade konstnärer, Erik Snedsböl och Tor Inge Kveum. Det blev en månadslång workshop som resulterade i utställningen Malmö – Dakar, som kommer att visas vid årets biennal den 9 maj. Det är den åttonde i ordningen där Malmö samarbetar med Biennalen för samtidskonst i Dakar.

 

Internationellt fönster

Nu ska samarbetsprojektet presenteras för en internationell konstpublik i form av föredrag och en fotodokumentationsutställning. Malmö Konstmuseums chef Göran Christenson ingår i den internationella urvalskommittén Dak'Art som valt ut de 36 konstnärerna från hela Afrika. Den är den enda fungerande biennalen för samtidskonst på den afrikanska kontinenten.

Malmö-Dakar

Svenskafrikanst tsamarbete mellan konstnärerna Tor Inge Kveum, NdaryLô, Erik Snedsböl och Ibrahima Ndiang längst till höger.

FOTO: ANDREAS NILSSON, MALMÖ KONSTMUSEUM

 

   – Det är utmärkt hög kvalitet på verken, säger han. Samtidigt pågår dels en OFF-biennal och en design biennal med ytterligare cirka 100 deltagare runt om i Dakar och Senegal. På fredag inviger Senegals president Abdoulaye Wade årets biennal i Musée Theodore Monod d'Art Africain, Senegal, då även en svensk grupp med bland andra kulturdirektör Bengt Hall på plats i Afrika. 080505

 

FAKTA Samarbetsprojekt Biennale de Dakar, Dak’Art/Malmö Konstmuseum Biennalen arrangeras sedan 1992. Biennalens generalsekreterare Ousseynou Wade har besökt Konstmuseet i Malmö vid två tillfällen under projektets gång. Göran Christenson och personal från Malmö Konstmuseum finns på plats i Dakar under biennalens öppnande. Samarbetet uppmärksammas av Svenska ambassaden i Dakar och Senegals ambassad i Stockholm som visat starkt engagemang. Projektet stöds av Svenska Institutet.

Fotovägg

Hall of fame Räv

   FOTO: HENRIK AHLDIN

Gessle vill veta hur konsten påverkar gästerna

 

HOTELLKONST. I sitt hotell utanför Halmstad ställer Per och Åsa Gessle ut sin konst- och fotosamling. Nu har de tagit hjälp av universitetsvärlden för att se om galleriet har någon inverkan på gästernas välbefinnande. Det är en grupp svenska forskare med koppling till Lunds universitet som har fått uppdraget att undersöka konstens påverkan. Liknande studier är gjorda i sjukhusmiljö, för att mäta hur konst påverkar tillfrisknandet bland patienterna. Enkäten på hotellet vände sig istället till konferensdeltagare samt gäster som besökte hotellet på sin fritid. Med tanke på att flera av besökarna befann sig på hotellet just för konstens skull var det kanske lite förvånande att bara 17 procent ansåg sig må bättre av den. Några medicinska provtagningar har inte gjorts för att se om det finns vetenskapliga bevis för att hälsan verkligen förbättrades för de här personerna. Men den engagerade forskningschefen Stefan Bergman är imponerad av resultatet.

   – Ett anmärkningsvärt resultat. Gästerna kommer ju inte för att de är sjuka, utan för att arbeta eller för sitt allmänna välbefinnande, säger han.

 

Inreder med konst

Det är internationell samtidskonst, som Per och Åsa Gessle samlat. Deras konstintresse ligger med tyngdpunkt på fotografier av bland andra Anton Corbijn. Konst- och fotosamlingen består av 400 verk och omfattar alla delar av hotellet, som en del av inredningen. Forskningsprojektet har utarbetats i samarbete med docent Ingemar Petersson vid Lunds universitetssjukhus och hotellets gallerist Nette Johansson, men det var ingen djuplodande studie utan en enkät som besvarades av 295 hotellgäster i varierande åldrar, varav 74 procent kvinnor. Resultaten tycker man är så intressanta att medel för fortsatta studier ska sökas. 080416


 

Sten Etlings verk av trä, glas och metall.

 

 

 

 

 

 

 

Lampa

Carsten Regild gjorde en svart glödlampa 1977.

 

Punk och progg i konsthall

 

Kulturentreprenörer samarbetar kring 60 konstnärers obstinata verk

 

PUNKEN. Imorgon återuppstår gamla punkgrupper och proggens drömmar kommer tillbaka till Sydsverige – via en konstutställning. Det är en utställning producerad av Göteborgs konstmuseum, med cirka 60 svenska konstnärer som utmärkte sig särskilt under åren 1975–1985. Det handlar alltså om en tid i en svart och rebellisk antianda, från gröna vågen till storstadens underground. Och från proggens drömmar om det goda samhället till punkens mörka framtidssyn.

 

Punksångerska inviger

Det är i Växjö Konsthall som Tänd mörkret öppnar för vernissage för att sedan visas fram till den 25 maj. Senare i sommar kommer utställningen till Ystads konstmuseum, närmare bestämt den 14 juni och fram till den 17 augusti. I Växjö har man valt att låta punksångerskan Monica and the Explosion inviga evenemanget. Enligt senaste skivan med bland annat låtarna Shitty Pretty och Friday night kvalar hon väl in som punkare i det här sammanhanget.

   – Att få vara med och inviga utställningen på Växjö konsthall är väldigt häftigt och roligt! Som ganska ofta när jag spelar solo blir det lite av en rock-chock för publiken, säger hon som även i mitten av april spelar i Musikhuset i staden. Monica Welander spelar ensam och det är med den akustiska gitarren som explosionerna uppstår. I början av året fick hon vara med och medverka på samlingsskivan Best of Swedish Grove som presenterades på musikmässan Eurosonic i nederländska Groningen. Hennes musik har beskrivits som hämningslös punkrock med mycket energi, därför kan det bli intressant att se om hon går lös i konsthallen. Hon är van vid udda lokaliteter sägs det, förutom rockklubbar och krogar i Sverige och på Irland och i Tyskland har hon spelat i klädbutiker (!) och på bibliotek. Under Mölleplatsfestivalen i juli får fler sydsvenskar uppleva hennes explosiva musik.

 

Involverar hela kulturspannet

Utställningen i Växjö konsthall är alltså utgångspunkten för ett större projekt kring tiden för punken. Och under tiden som verken visas kommer flera av ortens kulturentreprenörer att samarbeta, däribland klubbar, galleri, café, bibliotek och musikhus. Förutom de återuppstående punkgrupperna bjuds det också på film och intressant inblick om punkens poeter. 080409, uppdaterad 080411

Monica and the Explosions

Punksångerskan Monica Welander är aktuell med spelningar nu i april och senare i sommar i Malmö.

 

 

 

Drop Dead

Vävnad från 1976, av Charlotte Johannesson

Sista omgången för spelplan Landskrona

Spelplan Landskrona konsthall

Nu är det dags för en sista omgång i Spelplan Landskrona.

FOTO: DAVID SKOOG

SPELPLAN. Nu får bildkonstnärer och andra kreatörer i Skåne och på Själland en tredje och sista chans att låta sig utmanas genom konstprojektet Spelplan Landskrona Konsthall. Fram till den 15 maj tar Kultur Skåne emot ansökningar inom projektet. Tanken med det är att locka fram nya konstnärliga idéer och uttryck hos bildkonstnärer som får utforma sina utställningsidéer och presentera dessa i konsthallen.

   Juryn som väljer ut det vinnande förslaget sammanträder under sommaren och i september offentliggörs vinnaren som får uppdraget att genomföra sin utställning under våren 2009. Juryn består av konstnären Leonard Forslund, Carolina Söderholm, konstkritiker, Jaana Järretorp, konstkoodinator Kultur Skåne och Birthe Wibrand, som är konstintendent på Landskrona museum och i konsthallen. De kommer att välja någon som är verksam i Skåne eller på Själland i ett samarbete med minst en bildkonstnär. Den vinnande idén ska ha sin utgångspunkt i konsthallens arkitektur. 080408


 

Unga ger hemlösas konsert för tionde året

 

KONSERT. Liksom tidigare år vill Kulturskolans musikelever i Malmö göra något för Malmös hemlösa. Därför arrangerar de en konsert på onsdag i Frälsningsarméns stora sal. Och som traditionen bjuder är det allkonstnären Åke Arenhill som presenterar programmet på sitt eget underfundiga sätt. Han är välkänd profil bland annat från tv och har i alla år ägnat sig åt att måla och skriva. Åt det förstnämnda ägnar han mer tid än någonsin förr. Arenhill ställer ut ungefär fyra gånger per år i Sverige, men också i Köpenhamn.

   Nu är det för tionde året som Kulturskolans musikelever arrangerar en konsert till förmån för Malmös hemlösa – alla intäkter går oavkortat till hjälp och stöd åt dem. Årets gästartister är Lasse Berggrensson och hans medmusikanter. Från Kulturskolans sida blir det blandad kompott av musik från olika stilar och epoker med inslag av piano, stråk- och blåsinstrument. 080407

 

 

Halv miljon till gallerinatt och filmmöten

 

KULTURSTÖD. Idag har Malmö stad bestämt vilka kulturevenemang som ska få kommunens stöd. Kommunstyrelsen har beslutat att satsa på tre begivenheter som tillsammans får dela på en halv miljon kronor. Det blir Konstfrämjandet i Skåne som får 250 000 kronor för att genomföra Gallerinatten som har blivit en tradition i staden sedan 1997. I år visas installationer runt omkring Stortorget. Svensk Scenkonst får ett bidrag på 150 000 kronor till en konferens om scenkonsten och den nya tekniken. Mötet hålls nu i maj och en av talarna är Metropolitanoperans chef Peter Gelb. Det är han som är initiativtagare till att sprida operaföreställningar till digitala biosalonger över hela världen. Även det tredje bidraget på 100 000 kronor rör film. Det går till International Female Festival, en filmfestival med film gjord av kvinnor, som hålls nu i april på biograf Spegeln. 080331


 

Socialt och miljövänligt med konstsamåk

 

JUBILAR. Påsken börjar närma sig och därmed även alla konstrundor, då konstnärer över hela Skåne slår upp dörrarna till sina gallerier och visar upp sina alster för allmänheten. Föregångare till övriga Skånes konstrundor är Österlens konstrunda som i år firar 40 år.

Konstrundan blir grön

Nytt för i år är införandet av ”den gröna konstrundan” – en organiserad samåkning för konstentusiaster eller bara nyfikna som ska öppna upp för nya möten och intressanta samtal. Med gröna rundans symbol innanför vindrutan eller i handen är det enkelt att hitta varandra på någon av samlingspunkterna, hos konstnärerna eller längs vägen. Kjell Åström ordförande i Östra Skånes Konst Gille och en av initiativtagarna till gröna rundan, tror att många kommer att nappa på idén.

   – Det är en ny rolig grej som både är social och miljövänlig! säger han. Men själv hinner han inte delta…

   – Jag måste sköta administrationen på Tjörnedalagården i Baskemölla där verk från alla konstnärer som deltar i Österlens Konstrunda ställs ut.

 

”hon skulle vilja vara inne i mitt huvud”

 

Konstnärinnan Elisabeth Ahlqvist är även hon positiv till den gröna rundan.

   – Det är ett jättebra initiativ och bra för dem som inte har bil. I år är det det åttonde året i rad som hon ställer ut på konstrundan. Ett ständigt återkommande tema i Elisabeths konst är kvinnokroppen, kläder och livscykler.

   – Jag arbetar mycket med glas, betong, plexiglas och textil, så det kommer att bli en spännande och annorlunda utställning lovar hon.

 

Får kommentarer

Elisabeth kommer att finnas tillgänglig under hela utställningen så att besökare kan komma fram och prata, ställa frågor och ge respons.

   – Det kommer alltid jättemycket folk, men det tycker jag bara är roligt, säger hon.

   – Jag får ofta många fina kommentarer men den roligaste måste ha kommit från en gammal dam som en gång sa att hon skulle vilja vara inne i mitt huvud när jag skapar för att kunna se var jag får min inspiration ifrån” berättar Elisabeth och skrattar. Hon ställer ut sina verk på ateljé Tuvegården i Ingelstorp i påsk. Den som vill veta mer om gröna rundan kan besöka deras hemsida. 080318

 

LINE JEPPSSON

A pair of flair.

A Pair of Flair” heter dessa skulpturer som Elisabeth Ahlqvist ställde ut i Marvinsholms skulpturpark förra sommaren.

 

Let me be lucky...just once, skapad av Elisabeth Ahlqvist.

”Let me be lucky...just once” , skapad av Elisabeth Ahlqvist.

 

Anne Lundberg

Många svenskar tycker de långa köerna är väl värda att vänta i för att få ett expertutlåtande i tv. Programledaren Anne Lundberg är också flitig på att ställa frågor om besökarnas föremål.

FOTO: CARL-JOHAN SÖDER/SVT

Experterna berättar och värderar i Småland

 

Vimmerby får besök av Sveriges Televisions antikexperter

 

ANTIKT. Det är dags att damma av de gamla sakerna där hemma och ta dem med till Småland. Och för allt i världen måla nu inte om eller fixa till de maskätna antikviteterna. Då kan du säkerligen räkna med en och annan reprimand om experterna på området får nys om tillgreppet. Nu är det klart att Sveriges Television och Antikrundan kommer till Sydsverige. Det är invånarna och tillresta i Vimmerby som kan få svar på frågor om sina antikviteter när experterna i Antikrundan kommer i höst. Vimmerby är en av sex inspelningsplatser i Sverige och besöket kommer att resultera i två entimmars-program som sänds vårvintern 2009. Inspelningen görs tisdagen den 9 september i Vimmerby Mässhallar. Det var just den lämpliga lokalen som var den avgörande faktorn för valet av inspelningsplats meddelar SVT. Antikrundan är ett av Sveriges mest populära tv-program med en snittpublik på 1,8 miljoner tittare.

 

Spelades in i både England och Sverige

Programmet är också ett uppskattat evenemang, dit det kommer många besökare. Ett typsikt inslag var när en äldre dam, som använt en antik vas som gurkpress, får reda på att den är värd 200 000 kronor. För tre år sedan drabbades programserien av ett hårt slag, då allmogeexperten Bengt Janson mördades. Den första säsongen av programmet spelades in 1988, i ett samarbete mellan BBC:s Antiques Roadshow och SVT Malmö. Sedan dess har cirka tio program sänts årligen, de första ledda av Jesper Aspegren som sedan fortsatte som vd vid Crafoord Auktioner. Han efterträddes av Anne Lundberg. 080317


Lång målning i Karlshamn

 

TILLSAMMANS. Under kulturarrangemanget Öppen Scen i Karlshamn i mitten av februari målades ett särskilt stort konstverk. Det var ungdomskulturpristagaren Anton Ingvarsson som fick möjligheten att tillsammans med publiken måla det annorlunda verket i kulturverkstaden Lokstallarna.

   I föreningens lokaler deltog ett 70-tal personer i skapandet som resulterade i en 18 meter lång målning. På tisdag i nästa vecka ställs den gemensamma målningen ut i Rådhusets cafeteria, för att beskådas och diskuteras under hela påskhelgen. Utställningen är öppen för allmänheten fram till den 27 mars. 080312

 

 

Anton "Spacemarine Yunton Benn" Ingvarsson i högsta hugg med penseln tillsammans med en mängd andra Karlshamnsbor – stora som små.

FOTO: ALEXANDER HÖGLUND

Lång konst i Lokstallarna, Karlshamn.


Henning Stribell

Henning Stribell målar gärna motiv vid havet. Inspirerad av bland annat Taubes visor.

Henning Stribell

I påsk visas akvareller av Stribell i Tågarp.

Konstnär på äldre dar

 

FRITID. Dagarna blir längre och ljuset är tillbaka i gallerierna. Den skånske akvarellkonstnären Henning Stribell hänger på konstrundesvängen och håller sin egen lilla utställning hos Galleri Bergman i Tågarp. Med mjuka penseldrag och känsla för färgernas egenskaper formar Stribell naturupplevelser och andra stämningar där bland annat svenska visor finns med. Henning berättar gärna sin egen berättelse, där varje målning har sin bakgrund. Han började måla som liten pojke i Blekinge och drömde om att bli illustratör eller modetecknare. Men då blev han varken det eller konstnär. Räkningar ska betalas och mat ska stå på bordet, så målandet blev förpassat till fritiden. Nu bor Henning Stribell i Mörarp och är pensionerad från jobbet som plåtslagare och kan måla hur mycket han vill. Genom åren har han gått flera målarkurser och till slut fastnat för akvarelltekniken. På långfredag håller han vernissage, sedan pågår utställningen mellan klockan 14 och 18 fram till och med den 28 mars. 080312


 

Ett köpcentrum utanför Reykiavik.

Nordbo vid en musikmanifestation för bevarandet av Islands vilda natur.

FOTO: THOMAS H JOHNSSON

Skånefotograf skildrar Norden

 

Svensk fotografgrupp öppnar utställning om våra närmsta grannar i Köpenhamn

 

FOTO. Idag är det “fernisering” vid Nordiska Ministerrådet i Köpenhamn. Den svenske ambassadören Lars Grundberg inviger högtidligt fotoutställningen Nordbor, som är en dokumentation av Norden. Med bilderna vill Agitera - Image Group belysa vardagen ur ett nytt perspektiv. Det är de svenska fotograferna Andreas Engman, Björn Edin, Edith Camilla Svensson och Thomas H Johnsson som vill lära oss mer om våra nordiska grannar.

   – Det är människan och hennes levnadsvillkor som intresserar mig. Mitt fotografiska arbete fungerar som samtidsspeglingar, vilka kommer att få ett stort antikvariskt värde i ett längre perspektiv, för genom att belysa vår samtid skapas historia, menar Thomas H Johnsson senast aktuell med en fotoutställning om sin barndomsstad Landskrona. Hans fotografiska arbete består i huvudsak av fyra aspekter; nyfikenhet, starkt bildningsideal, ifrågasättande av rådande samhällsnorm och socialt engagemang.

   – Jag dokumenterar människor, individer och livsöden som annars inte får medialt utrymme. Genom att visa den andra sidan hoppas han skapa känslor. I fallet Island görs det långt från sagor och filmer som Korpen Flyger.

   – Island var för mig en okänd plats, säger han. Innan projektet kände han bara till landet genom sambons Islandshästar och den moderna isländska konsten och litteraturen. En ljusinstallation av Ólafur Eliasson på Malmö Konsthall gav honom mersmak och en nyfikenhet på landet.

 

Subjektiv framställning

Nu har han liksom fotografkollegorna bakom Nordbor gått på djupet för att visa likheterna, men även skillnaderna mellan de nordiska länderna. Samtidigt hoppas man på nya framtida samarbeten mellan nordiska fotografer och utställare. Genom historien har länderna haft täta band, men i en tid präglad av globala konflikter kan de lösas upp. När våra blickar riktas mot avlägsna delar av världen, tycker den här fotokvartetten att det är viktigt att skildra och belysa vår närmiljö. Med sina bilder vill de berätta historier som finns utanför vår dörr. Agitera - Image Group är en fotografisk bildgrupp med frilansfotografer verksamma runt om i Sverige. De arbetar aktivt med utställningar och framförallt med kulturella möten som berör. Deras tidigare fotoutställningen Bilder från Bitola - Macedonija fick flera samhällsgrupper att mötas för en stund. Gamla som unga, svenskar som invandrare betraktade tillsammans en andra sida och kunde dela sorg, ilska, tårar och skratt. I det här projektet skickades en fotograf till ett nordiskt land, även Sverige, för att genomföra en personlig skildring av landet. För att skapa kontinuitet och en ärlig kontakt har fotografen återkommit till landet vid flera tillfällen. Totalt har de ägnat runt fyra veckor åt fotograferandet i landet.

   – Utgångspunkten är inte att försöka göra en heltäckande bild av Norden. Eller sträva efter en objektiv skildring.

Reykjavik, Island.

Reportage från alla jordens hörn når oss snabbt genom tv och internet, men sällan visas reportage från våra nordiska länder. Vad vet vi egentligen om våra grannar?

FOTO: THOMAS H JOHNSSON

 

Varje fotograf ger sin bild av landet och den kultur de möter. Nu är alltså bildmaterialet sammanställt i en fotoutställning utifrån pedagogiska och fotografiska aspekter. Den ska ligga till grund för diskussioner när flera nordiska, och olika fotograforganisationer anordnar föreläsningar i samband med utställningen. Den kommer att turnera runt på olika museer och andra utställningsplatser i de nordiska länderna fram till 2010. Till hösten kommer utställningen till Sydsverige, närmare bestämt Galleri Valfisken i Simrishamn. 080310

 

LILL ERIKSSON


 

Datorspel som konstbildning

 

Sveriges Konstföreningar hittar nya former för konstbildning

 

GAMEART. Lära sig om konst genom att spela datorspel – är det möjligt? Sveriges Konstföreningar har i projektet ”Game Art! – interaktiv konstbildning!” testat nya vägar för att skapa konstbildningsmaterial. Och då utgår man från internets sociala medier och datorspelens estetik. Game Art är namnet på en relativt ung konstform där konstnärer använder sig av datorspel och deras estetik för att skapa samtidskonst. I Sverige räknas Palle Torsson och Tobias Bernstrup som pionjärerna i sammanhanget och internationellt finns de många stora namn som Joseph Delappe, Cory Arcangel och Cody Brondon.

 

Ondskefull plan mot konstvärlden

Det nya projektet består av fyra ”interaktiva essäer” och en resurssida.

   – Den första essän ”Artventures” påminner om ett gammalt textbaserat äventyrsspel. Under vägen möter man olika kända konstnärer och konstverk, från grottkonst till samtida konst. Förutom att samla ihop en uppsats måste du även förhindra Dr Andy och hans kumpan Marcel från att iscensätta sin ondskefulla plan mot konstvärlden. Essän som du samlar ihop under spelets gång fungerar som en introduktion till konstformen Game Art, förklarar Mathias Jansson som arbetar med projektet vid den Malmöbaserade sammanslutningen Sveriges Konstföreningar.

Konstbildning med datorspel.

Hur ser egentligen framtidens konstbildning ut och hur fångar man upp nya generationer av konstintresserade uppvuxna med internet och datorspel?

Konstmuseum i 3D

I en annan essä, kallad ”Allt jag skjuter är konst” utspelas handlingen i en virtuell 3D-byggnad, kanske ett konstmuseum, där det gäller att hitta alla delarna av essän som finns gömda i byggnaden. Essän beskriver hur olika konstnärer har använt sig av spel för att skapa interaktiva konstverk, men är inte helt lätt att navigera i erfar tidningen. I en annan del tar man en titt på performance i online-världar och i dataspel. Genom videodokumentation visas hur konstnärer idag iscensätter nya eller återskapar klassiska performanceverk. 080228

 

Fotnot. Alla essäerna kan du att läsa och spela hos Sveriges Konstföreningar.

 


Votivskepp i Mariakyrkan, Helsingborg.

En av konstrundans konstnärer i Hjärnarp är Berit Fradera. Hon har målat den här akvarellen med ett votivskepp i Mariakyrkan i Helsingborg. Ett votivskepp är en fartygsmodell upphängd i ett kyrkorum, vanligtvis i dess mittskepp, som tacksägelse till Gud för att sjömän räddats ur sjönöd.

MÅLNING: BERIT FRADERA

 

Målarstafett inleder konstrundor

 

KONSTRUNDA. Skånes konstrundor visas upp i Göteborg veckan före påsk. Per-Olof Olsson från Helsingborg är en av konstnärerna i konststafetten på den stora turistmässan TUR den 13-16 mars. Han är naivist och representerar Konstrundan Nordvästra Skåne under mässdagarna.

   – Det ska bli väldigt roligt att måla direkt inför mässpubliken i Göteborg. Konsten i Skåne har en stor dragningskraft på turister och jag är stolt och glad över att de skånska konstrundorna nu hamnar i fokus i Skånes monter på mässan, säger han till Position Skånes nätupplaga. Han hoppas att stafetten ska locka fler besökare och konstköpare till Skåne.

   – Här finns gott om plats och vi har utan tvekan ett av världens bästa konstevenemang. Under mässan kan besökarna uppleva tretton skånekonstnärer och se hur de arbetar rent praktiskt. Konstnärerna, tre eller fyra varje utställningsdag, målar under de fyra dagarna på en duk som är 10 x 2 meter. Konstverket auktioneras sedan ut till förmån för Rädda Barnen. 080211


Hon bär sitt kors till altaret

 

GLASKONST. Ett helt nytt processionskors, designat och tillverkat av glaskonstnären Rose-Marie Bengtsson, tas i bruk i Landskronas Sofia Albertina kyrka på söndag. Det ligger många timmars arbete bakom det nya processionskorset av glas, som bärs fram under högmässan.

   – Jag har jobbat med själva korset och de fyra processionsljusstakarna i cirka två månader, berättar glaskonstnären Rose-Marie Bengtsson - som inte bara utformat den rödskimrande korsdelen i glas utan även designat ramen av trä som glaskorset är infattad i. Ljusstakarna är av mässing och trä och de ”fötter” som dessa vilar i framme vid altaret, är också designade av Rose-Marie.

   – Det fick bli två uppsättningar, sammanlagt tio stycken. Korset och ljusstakarna rör sig mellan tornkapellet och altaret, så det måste finnas ”viloplatser” på båda ställena, berättar hon. Som glaskonstnär tycker hon det har varit väldigt roligt och att det har känts som ett hedersuppdrag att få designa ett processionskors till kyrkan.

 

Allt ska stämma

   – Det har också inneburit en hel del utmaningar och speciallösningar för att korset och ljusstakarna skulle bli som jag hade tänkt mig. Den grå färgen, som trädetaljerna är målade med, hittade jag till exempel i en gammal färghandel, fortsätter hon. Där blandade de färgen manuellt för att det skulle bli exakt samma ton som den grå färgen på altarets speglar. Mödan har gett utdelning.

   – Vi är mycket nöjda med det nya processionskorset, säger Landskrona församlings präst, Birgitta Sjöstedt. Hon och prästen Britt Marklund håller i första gudstjänstfirandet med det nya korset, den 3 februari klockan 10. Då finns också kören Spirit som står för det sångliga inslaget på plats. 080201

Rose-Marie Bengtsson

Glaskonstnären Rose-Marie Bengtsson har designat och tillverkat Sofia Albertina kyrkas nya processionskors. Rose-Marie Bengtsson kommer själv att bära fram korset till altaret under högmässan nu på söndag.

FOTO: HJÖRDIS THELANDER

 


 

Foto och reggae ger bild av arbetarstad

 

FOTO. En blues för Landskrona, så benämns söndagens vernissage på museet i Landskrona. Till utställningens invigning spelas musik med Carl-Martin Vikingsson, alltså Sture i reggaegruppen Svenska akademien, som också har sina rötter just här. Det är Landskronafotografen Thomas H Johnsson som visar sin bild av staden:

En blues för Landskrona

Varvsnedläggning och BoIS ur serien samma år. På Landskrona museum ges en annorlunda bild av staden.

FOTO: THOMAS H JOHNSSON

 

”Landskrona. Eller landets krona som det en gång var tänkt... En stad som gjort sig mest känd för sitt svartvit-randiga fotbollslag och blomstrande varvsindustri. Och för all del, så har nog även tyrannen och astronomen Tycho Brahe satt sina spår i historieböckerna. Numera är det endast det svartvit-randiga fotbollslaget. Arbetslöshet. Nedskärningar och kriminalitet som upptar mediernas intresse för den lilla staden vid kusten. Nittonhundraåttio deklarerade styrelsen för Öresundsvarvet att det var omöjligt att konkurrera med de asiatiska varven. Och Sveriges dittills största företagsnerläggning var ett faktum. Samtliga tvåtusenfemhundra anställda varslades om uppsägning. Och samma år, i den avslutande matchen mot IFK Norrköping, ramlade stadens stolthet, Landskrona BoIS ur högsta serien. En stad i kris var ett faktum. Ingenting togs längre för givet. Ville man något fick man fixa det själv. En känsla av att alltid behöva slå från underläge. Men samtidigt en enorm tolerans mot allt och alla. Ingenting får en landskronit att höja på ögonbrynen. Det finns alltid någon som är värre. Mitt i allt detta, stod jag, en vanlig arbetargrabb på åtta år.” 080130


Nya pengar till regional konstutveckling

 

BIDRAG. Det är konstutvecklingen som staten vill lyfta fram när det är dags att fördela årets bidrag från Kulturrådet. Nästan 113 miljoner kronor delas ut till 31 regionala museer i landet. Bland dessa finns flera sydsvenska, bland annat Blekinge museum som får drygt 3,5 miljoner kronor, liksom Kalmar läns- och Smålands museum. Beslutet innebär att Ljungbergmuseet i Ljungby genom Smålands museum får medel för att stärka sitt arbete med konstutveckling inom regionen. Kalmar konstmuseum får 1,5 miljoner kronor medan Hallands länsmuseer och Jönköpings läns museum får en bra bit över 4 miljoner kronor. Varje år ger Kulturrådet verksamhetsbidrag, men också medel till museipedagogiska insatser vid regionala museer. I år hamnar hela potten med dessa pengar i Skåne. Kulturen i Lund och Regionmuseet i Kristianstad får vardera drygt 250 000 kronor och Malmö museer 277 000 kronor. 080128

 

Årets bidrag till konstutveckling.

Kalmar konstmuseum får höjda bidrag för att permanenta sina konsulentverksamheter inom konsten och för att utveckla arbetet med konst inom länet.

 


 

Performance studio firar papper

 

PERFORMANCE. Europas första performance studio sägs finnas i Skåne. Grundarna Elin Lundgren och Petter Pettersson firar just nu ett år med studion Lilith Performance Studio i Malmö. Dit bjuds svenska och internationella bildkonstnärer som arbetar med performance in för att under några veckor producera sina drömverk.

Tyranny of Bliss, Tanya Mars.

I vår kommer kanadensiska performancekonstnären Tanya Mars. Hon gör stora teatrala produktioner med bombastisk kostym och en varm feministisk humor. Bilden visar Tyranny of Bliss (Hope), 2004.

Delaktig publik

Under det gångna året har 26 konstnärer i 8 soloproduktioner och en performancefestival har passerat revy.

   – Vårt första år har varit enormt lyckat både med det nära samarbetet med konstnärerna och med ett oerhört gensvar från publiken, konstaterar duon.

   Konstnären Matti Kallioinen byggde till exempel upp ett science fiction-landskap med 30 skådespelare som publiken fick röra sig genom. Saralunden framförde tre låtar på tyska till en gigantisk hjärna av ett och ett halvt ton lera i ett avskalat rum. Och under performancefestivalen Lilith by Night presenterades 14 premiärer under sju timmar med bland annat Marit Lindbergs Sånger från många våningar. Dessa involverade hyresgästerna i ett helt bostadshus i närområdet Seved. Året avslutades med indonesiska Melati Suryodarmo som spenderade fem timmar tillsammans med sju vita kaniner, ackompanjerad av Bachs Matteuspassionen.    Lilith Performance Studio drivs med stöd från bland annat Stiftelsen Framtidens kultur, Statens Kulturråd, Malmö Kulturnämnd, Nordisk Kulturfond och Kulturkontakt Nord.

Skippar teatern

Studion är en vidareutveckling av Teater Lilith vars produktioner sedan starten 2001 dragit åt film, musik och performance. Efter ett år som internationell experimentplats för praktisk scenkonst släpps nu teatern helt. Först ut i programmet, i början av februari, kommer danskan Lilibeth Cuenca Rasmussen med en nyskriven tragikomisk samtidsmusikal. Hon är en av de främsta yngre performance- och videokonstnärerna i Danmark och hon framför sex nya låtar tillsammans med en kör, en DJ under ett flertal kostymbyten. Och självklart kommer publiken att involveras från första stund. Lilibeth är just nu aktell i utställningen Danskjävlar – en svensk kärleksförklaring på Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn. I fjol medverkade hon i den stora grupputställningen Global Feminism på Brooklyn Museum, New York. 080121


Tre konstnärer i gemensamt ljus

 

LANDSKRONA. Tre konstnärer i tre uttryck deltar just nu i en annorlunda utställning på det välrenommerade museet i Landskrona. Få städer i den här storleken har ett så stort museum med den här bredden. Vi kliver in i militärkasernen från 1700-talets mitt vid Rådhustorget. Här finns utställningar kring olika händelser och personer i Landskronas historia, som Selma Lagerlöf och Thulin. Just nu gästar livs levande Landskronaprofiler också museet. I helgen höll nämligen glaskonstnären Rose-Marie Bengtsson, målaren och tecknaren Hjördis Thelander och fotografen Sayed Khatib gemensamt vernissage, som invigdes av kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg.

Tre konstnärer - tre uttryck

I affischen och i ett av de utställda verken samlas de tre Landskronakonstnärernas uttryck i en och samma bild.

FOTOMONTAGE: SAYED KHATIB

Hur uppstod det här?

   – Idén kom från Rose-Marie Bengtsson som är mycket kreativ. Hon började tjata på mig om detta för en fem sex år sedan. Vi var faktiskt alla rörande överens om att göra en stor utställning tillsammans – vi gillar varandras konstverk, kan ge och ta kritik, bolla idéer och våra färger stämmer väl överens med varandra, berättar tecknaren och målaren Hjördis Thelander. Hon menar att de tre är både lika och olika och att det ger både harmoni och spänning i utställningen.

 

Ljuset som tema

Det är fascinationen av ljuset som är den gemensamma nämnaren för de tre konstnärerna. Ljuset uttrycks på tre olika sätt – genom glaset, i tavlorna och i fotografierna. Hur många verk handlar det om totalt?

   – Rose-Marie har åtskilliga glaskonstverk – allt från små tavlor till stora mandorlor och sandgjutningar och så hennes roliga fåglar. Sayed har tio stora bilder, mycket landskap, mycket magiska vinklar och oväntade associationer. Själv har jag sex stora målningar och fem teckningar, fortsätter Hjördis Thelander som enligt kritikerna denna gång anses måla surrealistiskt. Hon är född och uppvuxen i fiskeläget Borstahusen och det är hon som ligger bakom många av dåvarande Skånska Teaterns fantasifulla affischer. Bild och ord har varit hennes signum under alla år som konstnär, reklamtecknare, frilansjournalist, illustratör, affischmakare och scenografimålare. Hjördis teckningar har ställts ut både på Röhsska museet i Göteborg, Form Design Center i Malmö och senast i år vid teckningstriennalen ”Svart på vitt” – en jurybedömd utställning, som Landskrona konstförening arrangerar på Landskrona konsthall.

Tre i ett

Tillsammans med de andra två ställer hon ut ett alltigenom samproducerat verk. Och om utställningsaffischen som visar Rose-Maries glasfågel, Sayeds ”Storm vid Ålabodarna” och Hjördis teckning ”Ökenfågel”, berättar hon:

   Både Rose-Marie och jag gillar att avbilda mer eller mindre smågalna fåglar. Sayed hade en helt underbar stormbild från Ålabodarna, han plåtade våra fåglar och gjorde ett fotomontage av alltihop.

   Glaskonstnären Rose-Marie Bengtsson är infödd Landskronit och välkänd utställare både på hemmaplan och i övriga Skåne. Den som tar nattvarden i pampiga Sofia Albertina kyrka mottar Kristi blod ur hennes vackra nattvardsservis i blått glas. Under många år har hon också deltagit i Konstrundan, många är de besökare som passerat genom hennes ateljé och galleri i anslutningen till bostaden på Ezperansa i norra delen av staden.

3 uttryck

FOTO: SAYED KHATIB

Allsidig lokalpatriot

Långt söderifrån kommer fotografen och bildskaparen Sayed Khatib. Han är född och uppvuxen i faronernas land, närmare bestämt Egyptens huvudstad Kairo. Sedan 18 år tillbaka är han Landskronabo och hans passion för fotografi som konstform och dagligt levebröd, driver honom att fotografera allt både på marken och från luften – att hans favoritmotiv heter Landskrona har han aldrig gjort någon hemlighet av. De senaste nio åren har Sayed gett ut ”Landskrona Fotokalender” - på eget förlag. Kan det bli tal om ett utvidgat samarbete med ytterligare något element framöver?

   – Absolut! Vi kommer att göra fler gemensamma utställningar. Men för det mesta ställer var och en ut för sig, avslutar Hjördis Thelander. Utställningen ska visas fram till den 27 januari 2008. 071220

 

Rose-Marie Bengtsson är beroende av ljuset i sin konstform. Hennes signum är glasets färger, transparens, de skimrande ytorna och variationsrikedomen. Hon fick Landskrona kommuns kulturstipendium 1995, hon har varit yrkesverksam konstnär sedan 1988 och är representerad på bland annat Landskrona kommun, Frigoscandia i Helsingborg, Helsingborgs museum samt Eslövs kommun. www.glasochkeramik.com

Hjördis Thelander är yrkesverksam i egen rörelse sedan 1989 och arbetar som reklamtecknare, illustratör, konstnär, lärare i Vedic Art och frilansjournalist. Förutom uppdragen till Skånska Teatern i Landskrona har hon även gjort affischer till Borås Stadsteater. Hjördis är medlem i Svenska Tecknare, Nordiska Tecknare, IllustratörCentrum och Svenska Konstnärsförbundet. Hennes verk finns att beskåda på Landskrona kommun, Turistbyrån, 3N i Helsingborg och Landskrona lasarett. www.hjordisthelander.se

Sayed Khatib är yrkesverksam fotograf med egen rörelse sedan 1997. Medlem i Svenska Fotografers Förbund och IKIS Internationella Konstnärer i Sverige. Representerad i/på: Glostrup, Danmark, Kotka, Finland, Plochingen, Tyskland, Värö, Estland, A-trä i Landskrona, Backafallsbyn Hven, Boliden, Kultur Skåne, Landskrona Lasarett, Nya Brandstationen, Helsingborg, Ohlssons Hus i Landskrona, Sveriges Trafikskolors Riksförbund. www.sayed.se

 

Växjö - en ljus plats på jorden

 

KONST. I morgon torsdag har konstnären David Svenssons utställning Light Site vernissage i Växjö konsthall. Han arbetar med ljus i olika former och den effekt som ljuset har på oss människor.

Att ljuset varit föremål för dyrkan i den nordiska kulturen sedan urminnes tider känner vi alla väl till och att mörkret präglar vintern kan tyckas självklart, men ändå slås man varje år över hur påtagligt det påverkar oss. Hela vårt samhälle, vår arkitektur och våra känsloliv är kopplade till ljuset. Det är med andra ord inte så underligt att ljus har blivit ett genomgående inslag i David Svenssons konstnärskap. I hans utställning Light Site i Växjö Konsthall sätts fokus på platsens specifika ljus.

 

Konst med matta och lysrör

Det handlar om dialogen mellan dagsljus och artificiellt ljus, mellan exteriör och interiör. Om ljus som glöder, men också om ljus som fångas eller reflekteras av en yta. En sådan är det fyra gånger sex meter stora arbetet på en heltäckningsmatta, där han utgår från mattans förmåga att fånga ljus. Här tecknar han den jättelika tillfälliga skuggbilden genom att ”kamma” mattan på ett visst sätt. I vissa lägen syns bilden – i andra inte alls. I de andra verken ”Sun Set” och ”Fire Place” skapar David Svensson stiliserade bilder med hjälp av standardiserade lysrör i olika längder och färger. Utställningen pågår till den 27 januari. 071105

Växjö Konsthall

Konstverken glöder under dagen, men i takt med att dagsljuset avtar bäddar de in konsthallen i sina olika färgnyanser. Verken speglar sig i rummets alla glasytor och kvällstid bildas ett jättelikt skyltfönster.

FOTO: VÄXJÖ KOMMUN

 


 

Konstguiden i Malmö

Överallt omkring i Malmö finns olika konstverk. Nu har de kategoriserats i en databas på nätet.

FOTO: MALMÖ STAD

 

Gullbergkväll startskott för ny konstguide

 

MALMÖ. I kväll invigs skulpturen Marmorlyran i Malmö, en skulptur av Staffan Nihlén, till minne av Hjalmar Gullberg. Och så introduceras även Malmös nya konstguide på nätet, www.malmo.se/konstguide.

 

Lyran täcks av

Det är Hjalmar Gullberg i alla de former ikväll. Konstverket Marmorlyran som står i Platangången i Slottsparken mitt emot sagolekplatsen invigs och avtäcks av kommunfullmäktiges ordförande Kjell-Arne Landgren. Under tiden spelar delar av stadens symfoniorkester, som därefter avlöses av bibliotekarie Bo Gentili från Hjalmar Gullbergsällskapet. Han talar om Gullberg och sedan blir det diktläsning av teaterchefen Petra Brylander, Malmö Dramatiska som läser Vid kap Sunion.

Konstguide på nätet

I samband med invigningen visas också en film om Hjalmar Gullberg i Stadsbibliotekets Röda rum. Kvällen blir också premiären för stadens nya konstguide på nätet. I den finns konsten i Malmös offentliga rum kategoriserad – såväl offentlig som privat. Omkring 300 verk, i form av skulpturer, fontäner, installationer eller annan utsmyckning presenteras med bild, tillkomstår, material, upphovsman, ägare, stadsdel och placering. I den kan man också finna fördjupningar om vissa verk för den som vill lära sig mer om en konstnärs uttryckssätt och arbetsteknik. Malmökonsten söker man rätt på med hjälp av en karta eller sökverktyg. Guiden baseras på boken Konstguide – Skulpturer och offentlig utsmyckning i Malmö, utgiven av ABF Malmö 2006. 071128

 


Fokus på skånska konstnärer

 

KONTRASTER. På fredag presenterar Dunkers Kulturhus Kontrast, som ska fokusera på nio skånska konstnärer under perioden 14 september till 6 januari nästa år.  Grupputställningen ska ha en bred förankring i regionen, så att besökaren kan uppleva några av de mest framträdande konstnärskapen i närområdet.

Global skånsk konst

Det är verk av Tomas Anagrius, Hans Egede Scherer, Kristina Eriksson, Tomas Gilljam, Gerry Johansson, Caroline Mårtensson, Marja Sikström, Bisse Thofelt och Ingalill Wiberg som hängs på väggarna i Helsingborg. 
   Konstnärerna är alla verksamma och urvalet har styrts av anknytningen till just Helsingborg.

   – Kontrast är inte någon utställning med ”lokal” konst. Konstnärerna bor och arbetar i Skåne, men konsten är global, menar utställningskoordinator Ann-Catrin Gummesson.
   I utställningen som förberetts i två år kommer man i kontakt med en rad olika tekniker och uttryckssätt: måleri, keramik, skulptur, fotografi, installationer, video och teckning. Men också inom de olika genrerna är variationen stor och sägs erbjuda något för alla åldrar och smaker. Entréfritt vernissage nu på fredagkväll.

 

Ingalill Wiberg målar med humor och ironi.

Ingalill Wibergs Still alaiw - olja på pannå.
FOTO: SVEN OLOF LARSÉN

 

 

Marja Sikström från Höganäs skulpterar i trä och sten.

Kronos, av Marja Sikström. 

FOTO: SVEN OLOF LARSÉN

 

 

Gerry Johanssons fotoserie Kvidinge.

Gerry Johanssons foto ur serien Kvidinge, 2006.

 

 

Stengods av Tomas Anagrius från Kvidinge.

Tomas Anagrius kanna i stengods.
FOTO: SVEN OLOF LARSÉN

 

Deltagande konstnärer:

Ingalill Wiberg (Ängelholm)
Hennes målningar är fyllda med humor och ironi samtidigt som de skildrar inre och/eller yttre smärta. Symbolerna är många och har med tiden blivit tydligare och klivit fram i renare toner. Ormen, huset, bilen, flygplanet och de ständigt återkommande kvinnofigurerna vars karaktärer kan vara både offer och förövare. Från att ha skildrats i ett virrvarr av streck och mönster står de idag tydliga bland klara och ofta glada färger.


Bisse Thofelt (Höganäs)
Thofelt skapar en sorts maskiner som gör konsten till en process att uppleva direkt. Skulpturerna snurrar, gnisslar och smäller men i likhet med P O Ultvedts (1927–2006) maskiner i trä skapar de inget annat än sin egen rörelse och den poesi som därigenom uppstår. Det kan vara roligt eller djupt allvarligt men att säga att de skapar något konkret är omöjligt. Istället för att effektivisera och öka hastigheten i samhället vill de få oss att stanna upp och njuta av stunden.
Hemsida: www.bissethofelt.com


Marja Sikström (Höganäs)
Marja Sikström gör stora skulpturer i trä och sten där det polerade och slipade ofta möter det skrovliga och orörda. Hon lämnar gärna spår av sitt eget arbete och försöker inte putsa bort repor efter verktyg och borrar. Det känns primitivt, jordnära och resolut, men också sofistikerat och eftertänksamt. Träskulpturerna målas med gips så att den finslipade ytan stökas till och man får känslan av att de har varit med om något utöver det vanliga. Som om de ständigt får utstå attacker men ändå bastant står kvar på sin plats.

Caroline Mårtensson (Lund)
Hon intresserar sig för det dubbelbottnade, där det är svårt att avgöra om man bevittnar något positivt eller negativt eller där det söta och gulliga visar sig vara något annat. De saker vi omger oss med och de historier de bär med sig, minnen som man kanske inte alltid vill handskas med men som man ändå vill behålla, är andra teman hon jobbat utifrån. Caroline har växt upp i Påarp utanför Helsingborg och bott i dess omnejd ända tills det att hon började på Konsthögskolan.
Hemsida: www.carolinemartensson.se


Gerry Johansson (Höganäs)
Hans fotografi är besläktat med det dokumentära men det är ändå inte fel att tala om det som konstruerat. Platserna han fotograferar finns och han arrangerar inte om för att de ska passa en idé. Hans öga har en förmåga att se geometri och linjer där andra kanske bara ser en brunn i en trädgård. Specifika platser blir genom hans fotografiska inramning universella samtidigt som de inom sig bär kulturen från den plats de är fotograferade på.
Hemsida: www.gerryjohansson.com


Thomas Gilljam (Helsingborg)
Skulptur, fotografi, installation och videoinstallation, Thomas Gilljam arbetar med det som bäst kan materialisera den aktuella idén. Utifrån teman som förlust och oförmåga skapar han poetiska konstverk som ofta är stilla på ytan men med en vibrerande underliggande psykologi inom sig. I utställningen på Dunkers Kulturhus kommer Gilljam att visa en nyproducerad videoinstallation.


Kristina Eriksson (Höganäs)
Envist arbetar hon emot sådant som teknik och genrer, mot konstregler och definitioner, mot intryck och mot invanda tankesätt. Hennes keramik blir en medveten motpol mot det strömlinjeformade och designade i en samtid där allt, inklusive människokroppen, ska tuktas till perfektion. Hennes teckningar är likt minnesbilder, eller skissade tankar och idéer med tillhörande anteckningar och funderingar, där Eriksson lyckas ge mening åt vardagens absurditeter.


Hans Egede Scherer (Malmö)
Hans tuschteckningar på skumgummi har uppmärksammats så fort de ställts ut, det har varit en fortlöpande släktkrönika som nu ställs ut i sitt färdiga format på Dunkers Kulturhus. Skummgummit erbjuder ett motstånd som fascinerar honom och teckningarna arrangeras skickligt över den med kirurgiskt lätt hand. Det lätta handlaget, som materialet tvingar fram, hjälper till att skapa den närhet som finns i motiven.


Tomas Anagrius (Kvidinge)
Där andra blir hämmade av de ramar och begränsningar som sätts av material, form och tradition, ser Anagrius istället en möjlighet att driva sig själv och sin konst mot nya höjder. Han ser till att begränsningarna jobbar för honom istället för emot. Han är en perfektionist vars passion för keramiken återspeglas i hans produktion.
Hemsida: http://www.go.to/anagrius-keramik


I Kontrast – med fokus på skånska konstnärer, finns en chans att upptäcka något nytt, utifrån något bekant. Möt nio konstnärer med ett oräkneligt antal berättelser, som gemensamt visar konstens möjligheter att tillgodose olika behov för olika individer – både hos utövare och åskådare.

 

Av redaktionen, 070912

 

 

 


Unga konstnärer mobiliserar

 

UNG KONST. Det studentdrivna galleriet och konstföreningen Galleri Pictura i Lund blir värd för ett nystartat nätverk – Unga Konstföreningar Tillsammans. Projektet arrangeras i samarbete med Sveriges Konstföreningar och har som mål att sammanföra unga människor som är aktiva i olika konstföreningar. Till helgen den 15 och 16 september hålls ett första seminarium i Lund, då bland andra Sune Nordgren kommer att tala om hur man bygger upp nya rum för konst.

   – Det är sällsynt med konstföreningar som drivs och utformas av yngre människor och detta är något som vi och Sveriges Konstföreningar vill ändra på, säger Galleri Picturas ordförande Karin Westeman.

 

Bildar ungt nätverk

Helgen är upptakten till ett projekt som kommer att pågå till och med maj 2008. Tanken är att det efter detta första år kommer att finnas en stomme för ett bestående nätverk. Man vill skapa en diskussion kring konstförmedling och curatorsarbete i samtida konstklimat och starta ett erfarenhetsutbyte mellan de medverkande konstföreningarna; Galleri Pictura, Konstföreningen Liljevalchs Unga, Uppsala Samtidskonst och Ung i GKF (Göteborgs Konstförening). Projektet genomförs med stöd av Ungdomsstyrelsen.

 

Av redaktionen, 070912


 

 

Gå på galleri - här finns sydsvensk konst för alla

 

KONST. Varje månad möter vi några konstnärer i södra Sverige och låter oss inspireras av deras alster. Se verken med egna ögon i verkligheten eller gå på webbgalleri nu med detsamma. Har du sett något spännande på duk eller piedestal - tipsa oss!

 

Till Célestes webbgalleri!

Hembiträdet blev konstnärinna

 

VEN. Céleste är född i Stockholm, men hamnade vid nio års ålder på Ven. I tonåren återvände hon till Stockholm där hon arbetade som bland annat fabriksarbetare, hembiträde och skådespelerska.

   Snart kallade Skåne igen och Céleste återvände hit för att studera måleri hos konstnären Bengt Fahlström. Hon har varit verksam som konstnär sedan 1971 och har deltagit i utställningar runt om i Europa.

 

Skapade konstnärsgård

Teve har flera gånger varit på besök hemma hos Céleste, där tittarna har fått följa hennes arbete genom programmet Sköna söndag, men också i filmen ”Céleste, konstnär på Hven” som visades i tvåan för ett par år sedan.

   Det var för 18 år sedan som hon ärvde sitt barndomshem på Ven och detta har hon sedan dess förvandlat till Konstnärsgården Marielund. Denna förestår hon i dag tillsammans med kollegan Stig-Owe Jemseby. Just nu förbereder sig Céleste för en utställning i danska Gjethuset som hålls nästa höst. 

   Marielund är öppen året runt, men konstutställningen har egentligen stängt för säsongen. Den som gör ett höstbesök på Ven, kan avtala tid och en specialguidning. Klicka på någon av målningarna för att se mer i Célestes webbgalleri. 070826

 

 

Damsug (t.v), är en av Célestes målningar med arbetande kvinnor som motiv. Kvinnan till höger arbetar i köket, men vem vet var och hur kniven blivit så blodig. Målningen heter Köksa. 

Till Célestes webbgalleri!

 

Céleste

Färger och allt annat som en konstnärinna behöver!

FOTO: ANN THULIN

Céleste i arbete hemma på Ven.

 

 

Till Johan Lindahls gallerier

 

 

Johan Lindahl - aktuell med havsnära utställning i Torekov.

 

Med havet på kniven

 

 

HAVSMÅLERI. Johan Lindahl bor i Stenestad, men har en förkärlek till havet, där han tillbringat mycket tid som seglare. Två gånger har han vunnit Gotlandrunt.

   – Om inte träden stod i vägen, hade vi haft havsutsikt från kyrkbacken i Stenestad, säger han längtansfullt.

 

Tjockt med kniv

Fascinationen för havet speglas i motiven av vidsträckta stränder och båtar med stora färgrika spinnakersegel. Han målar flödigt med olja, nästan alltid med kniv.

   – Jag bygger med färg och åstadkommer en reliefverkan, berättar han och visar ett porträtt där gubbens kepsskärm sticker en bra bit ut från duken. Johan är inte rädd för att ge sig på millimetersmå detaljer med den tjocka färgen på kniven. Men, mycket av hans konst får vi aldrig se, den självkritiska konstnären vill se det färdiga resultatet som han först tänkt sig.

   – Som de här båtarna, som mer liknar vikingaskepp, de blev jag inte alls nöjd med, så jag ställde undan tavlan. Men, nu har den till slut kommit fram i ljuset.

   – Någon annan kan ju gilla den, säger han och menar att man egentligen inte kan döma ut en tavla för gott.

 

Fri i måleri

Lindahl målar också utanför havstemat, nakenstudier och bygdemåleri, i vilka Stenestad kyrka ofta återkommer som motiv. Debututställningen ägde rum i samband med Svalövs kommuns millenniefirande ”1000 år på 10 dagar” år 2000. Han har också haft utställningar i Stockholm, Malmö, Köpenhamn och Amsterdam. Till vardags arbetar han med reklam, som för en konstnär kan kännas som en form av prostitution.

   – I mina tavlor är jag fri, där bestämmer jag allt själv.

070823

 

Johan Lindahl, Kågeröd

Född 1947, Solna

Grafiska Institutet Stockholm 1970-1971

New York Institute of Advertising 1972

Boende i Stenestad på Söderåsen sedan 1997 - aktuell med utställning i Torekov.


 

 

Till Piotr Koppes galleri!

En del av The Gathering, som Koppe skapade efter ett åtta år långt uppehåll från målandet. 

 

 

 

 

 

 

Piotr Koppe i sitt hem i Häljarp.

FOTO: LINA ENGKVIST

 Koloss på stålfötter - kan ses i Piotr Koppes galleri, klicka här!

Koloss på stålfötter är en av Piotr Koppes tidigare verk, från 1995.

 

 

Inspirerad av sci-fi-Foss

 

FANTASY. Det är främst målningar med science fiction- och fantasymotiv som Piotr Koppe har målat. Redan som mycket ung började han teckna för att fördriva tiden och målandet var ett naturligt nästa steg och något som ligger i släkten.  

   – Då var det främst drakar, odjur, bilar och djur, men i slutet av 1980-talet fastnade jag för Chriss Foss airbrushverk, berättar Koppe. Därefter målade han cirka 50 tavlor med mestadels utomjordiska skeenden. 070823

 

Piotr Koppe, Häljarp

Född 1968, Polen

Autodidakt mångkonstnär som även ägnar sig åt astronomi, foto och flugfiske.

Koppe bor i byn Häljarp, strax söder om Landskrona. Till vardags arbetar han med helt andra saker än konst och visar därför sina verk vid förfrågan.

   

Fler sydsvenska konstnärer presenteras hos Skånsk konstnärsförmedling. Sammanslutningen bildades 2005 och sprider konstnärernas alster genom samarbete snarare än genom gallerister och andra mellanhänder.

 

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007